Nekaj me lovi, mislim da ću re razboljeti
5 studenoga, 2025
Sigurna sam da znaš taj osjećaj. I iščekivanje u kojem smjeru će se to razvijati. Iako nema više onih pravih...
Sigurna sam da znaš kakav je osjeća kad imaš ‘kamen na želucu’, ili ti hrana ‘dugo stoji’ u želucu, pa se uz to jave mučnina, podrigivanje, nadutost, bol i žgaravica. Većinom ti kažu da imaš ili funkcionalnu dispepsiju ili GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) od previše kiseline koja se vraća u jednjak pa je treba malo utišati lijekovima.
Nova saznanja pokazuju da nije problem u previše kiseline nego u premalo kiseline tzv. hipokloridija.
Lijekovi koje propisuje konvencionalna medicina (antacidi, inhibitori protonske pumpe, antagonista H2 receptora) daju samo kratkotrajno rješenje tj olakšanje tegoba, a zapravo dugoročno pogoršavaju stanje jer nepotrebno snižavaju želučanu kiselinu koja je ionako već smanjena.
Znam, zvuči apsurdno. Ali kad pročitaš ovaj članak, sve će ti biti jasnije.
U tvom želucu se nalazi snažna klorovodična kiselina (HCl), poznata i pod nazivom želučana kiselina, čiji pH iznosi 1,5-2,5 a to znači da može otopiti metal.
Starenjem, upotrebom lijekova za želudac, stres, kronično prejedanje, gastritis, sve to dovodi do smanjenja želučane kiseline. Osim što se smanjuje količina same kiseline, mijenja se i njezina jačina pa pH raste čak iznad 3,5 što blokira prirodnu funkciju same kiseline.
A to posljedično znači – otežana probava hrane i probavne tegobe.
Nekako se pojam želučane kiseline većinom veže za nešto negativno tj za tegobe koje ti uzrokuje. Pa često čujem izraze – ‘muči me kiselina’, ‘stalno imam žgaravicu’, ‘moram piti lijekove protiv kiseline’, ‘stalno sam nadut’ itd.

Ali znaš li zapravo koja je uloga tvoje kiseline u želucu? Znaš li da ona nije loša kao što ti se čini? Pa hajmo je upoznati malo bolje.
Simptomi se u većini slučajeva tretiraju kao pojačana kiselina gdje se propisuju lijekovi za smanjenje iste. To neutralizira postojeću kiselinu i povisuju pH, ali ne rješava problem već ga samo produbljuje i s vremenom on postaje sve veći i ozbiljniji.
Kod smanjenog stvaranja želučane kiseline, dolazi do loše probave hrane što posljedično povećava razvoja plinova i tlak unutar trbušne šupljine što gura kiselinu prema gore – prema jednjaku, jer sfinkter između jednjaka i želuca u takvim uvjetima ne može optimalno funkcionirati.

Znaš da ne možeš bez hrane. Moraš jesti. I zato, da bi se smanjile tvoje tegobe i poboljšala probava, moraš mijenjati svoje prehrambene navike jer bez toga nema uspjeha.

Ovo naravno nisu slijepa pravila koja rješavaju sve probavne probleme. Uvijek treba uzeti u obzir cjelokupnu sliku i dodatne tegobe ako postoje.
Postoji jednostavan okivirni test kojim možeš provjeriti da li imaš smanjenu želučanu kiselinu je pomoću soda bikarbone. Ujutro natašte popiješ 1 jušnu žlicu sode sa mao vode. Ako podrigneš unutar 4 minute, imaš dovoljno kiseline, a ako podrigneš nakon 4 minute znači da ti fali kiseline.
Puno točniji test je sa betain hidrokloridom, ali taj test se radi pod vodstvom stručnjaka.
Zapamti, tvoj želudac je prkosan organ – on želi svoju kiselinu.
I ne boj se svoje želučane kiseline jer tvoj probavni sustav i tvoj imunitet računaju na nju. Zato, pobrini se za svoju kiselinu jer se i ona brine za tebe.
5 studenoga, 2025
Sigurna sam da znaš taj osjećaj. I iščekivanje u kojem smjeru će se to razvijati. Iako nema više onih pravih...
20 listopada, 2025
Dopamin je molekula kojoj nikad nije dosta, i koja uvijek želi više. Molekula bez koje ne možemo, a o kojoj...
1 rujna, 2025
Upotreba ove biljčice potječe još iz srednjeg vijeka te su je Grci, Rimljani, Germani koristili za piće, kod glavobolje, groznice,...
29 kolovoza, 2025
Vjerojatno si čuo/la da je jedenje vlakana dobro za probavu. Jedan od razloga, o kojem se jako malo govori, a...